Nekako pred 10-imi leti sem namreč, še kot redni študent v Mariboru s sostanovalcem začel mojo kulinarično kariero. ;) Kokice in pizza, to je bilo najpogosteje na jedilniku.
Doma pa sem potem spilil pizza recept in začel eksperimentirati še z drugo hrano.
Mislim, da lahko kuha vsak, ki nima strahu pred tem in ne obupa prehitro. Čeprav se meni skoraj še ni zgodilo, da bi se mi kakšna jed popolnoma "sfižila".
No pa preidimo k bistvu. Sestavinam za pizzo s tuno, na moj način.
testo (za 3 standardne pekače):
- 1 kg moke, gladke, katerekoli
- 1 sveži kvas 42 g ali 2x25 g
- 1 jušna žlica soli (ne preveč zvrhana)
- 3 žlice olivnega ali navadnega olja
- 1 zvrhana žlička sladkorja, ali medu (ne kostanjevega)
- cca 0,5 l mlačne vode (odvisno od vlažnosti moke)
nadev (za 2 standardna pekača):
- 2 180g konzervi tune v oljčnem ali sončničnem olju
- 4 - 5 srednje velikih strokov česna
- 0,5 l pelatov v kozarcu
- žlička origana
- sol po občutku
- 1 srednje velika zelena paprika
- pol čebule
- 1 konzerva koruze
- 40 dag trdega sira za ribanje (edamec)
- olive po želji
Postopek priprave testa.
V posodo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja, 1 veliko žlico moke in cca 1 dcl mlačne vode. Gladko zmešamo, da se kvas stopi. Postavimo na toplo mesto za približno 10 minut, da se dvigne za cca. 3x.
Medtem presejemo moko, dodamo veliko žlico soli in fino premešamo, da se sol porazdeli. Sam moko presejam zato, da prezračim moko in je zato testo bolj rahlo. Dodamo penasto zmes kvasa, preostanek pa s 4 dcl vode speremo s posode in jo dodamo k moki. Še preden zmešamo dodamo še olje, da se bolje porazdeli. Na začetku mešamo s kuljačo, da se sprime, potem pa intenzivno mesimo cca 10 minut.
Kot v starih časih ... :)
Zamešeno mehko testo damo vzhajat na toplo, jaz ga dam v pečico na program vzhajanje (40 stopinj, ventilator) za cca. 45 minut.
Testo po 45 minutnem vzhajanju.
Postopek priprave nadeva:
Medtem, ko testo vzhaja pripravimo ostale sestavine. Odcedimo olje iz tuninih konzerv in jih zmešamo v posodi skupaj s stisnjenim (seveda olupljenim) česnom, žličko origana, soljo in 0,5 litra zmiksanih pelatov. Papriko operemo, očisitmo semen in narežemo na trakove. Čebulo narežemo na krhlje, sir pa naribamo.
Vzhajano testo premesimo toliko, da spusti zrak, oblikujemo hlebček in ga razdelimo na 3 enake dele. Sam to najlažje naredim s pomočjo tehtnice. Če prerežem neenakomerno, pač iz prevelikega dela vzamem toliko viška, da dobim 3 enake dele in potem premesim, da se sprime nazaj. Vaja in "augenmass" delata mojstra. :) 1 hlebček dam v dve vrečki in ga dam zamrznit, da ga lahko uporabim drugič za 1 pekač. V tem primeru, prejšnji večer vzamem zmrznjeno testo iz zmrzovalnika in ga dam v hladilnik. Zjutraj pa ga samo malo vzhajam, da se zagreje in potem razvaljam.
Ostala dva hlebčka na pomokani podlagi enakomerno razvaljamo na velikost pekača in s pomočjo valjarjao prestavimo v namaščena pekača. Z rokami raztegnemo tako, da testo zapolni pekač. Pustimo vzhajati še 10 minut, da se testo začne spet dvigovati.
Tunino omako razdelimo na dva dela in enakomerno namažemo po testu. Posujemo nariban sir, lepo zložimo papriko in čebulo ter olive po potrebi. Sam jih obožujem, zato z njimi ne varčuejm. Dodamo še koruzo.
Pizzo pečemo cca 15 minut, da je testo spodaj svetlo rjave barve. Ko jo pečeno vzamemo iz pečice jo prekrijemo z alu folijo in pustimo 5 minut, da se testo spodaj zmehča.
Dva pekača pizze zadostujeta kot kosilo za 4 odrasle osebe.
In še končni izdelek:
Prav gotovo se bo našel kdo izmed vas, ki pizzo dela drugače. Tudi sam sem poiskusil že veliko variant. Dal sem že mozzarelo namesto edamca, na koncu svežo papriko in olive namesto pečenih, v testo pa sem namesto vode dal tudi že pivo.
Upam, da bo kdo preizkusil recept in da so se vsaj komu pocedile sline. Pa dober tek.
Vzhajano testo premesimo toliko, da spusti zrak, oblikujemo hlebček in ga razdelimo na 3 enake dele. Sam to najlažje naredim s pomočjo tehtnice. Če prerežem neenakomerno, pač iz prevelikega dela vzamem toliko viška, da dobim 3 enake dele in potem premesim, da se sprime nazaj. Vaja in "augenmass" delata mojstra. :) 1 hlebček dam v dve vrečki in ga dam zamrznit, da ga lahko uporabim drugič za 1 pekač. V tem primeru, prejšnji večer vzamem zmrznjeno testo iz zmrzovalnika in ga dam v hladilnik. Zjutraj pa ga samo malo vzhajam, da se zagreje in potem razvaljam.
Ostala dva hlebčka na pomokani podlagi enakomerno razvaljamo na velikost pekača in s pomočjo valjarjao prestavimo v namaščena pekača. Z rokami raztegnemo tako, da testo zapolni pekač. Pustimo vzhajati še 10 minut, da se testo začne spet dvigovati.
Tunino omako razdelimo na dva dela in enakomerno namažemo po testu. Posujemo nariban sir, lepo zložimo papriko in čebulo ter olive po potrebi. Sam jih obožujem, zato z njimi ne varčuejm. Dodamo še koruzo.
Pizzo pečemo cca 15 minut, da je testo spodaj svetlo rjave barve. Ko jo pečeno vzamemo iz pečice jo prekrijemo z alu folijo in pustimo 5 minut, da se testo spodaj zmehča.
Dva pekača pizze zadostujeta kot kosilo za 4 odrasle osebe.
In še končni izdelek:
Prav gotovo se bo našel kdo izmed vas, ki pizzo dela drugače. Tudi sam sem poiskusil že veliko variant. Dal sem že mozzarelo namesto edamca, na koncu svežo papriko in olive namesto pečenih, v testo pa sem namesto vode dal tudi že pivo.
Upam, da bo kdo preizkusil recept in da so se vsaj komu pocedile sline. Pa dober tek.
6 komentarjev:
pa kaj vsi nekaj kuhate... skrajni cas, da objavim blog na to temo. :)
Mmmm, glih se mastima z zadnjimi kosi te slastne pice. Fajn recept! Ko sem par dni nazaj tole brala, ravno med malco na sihtu, so se mi tak sline pocedile, da sem se kr odlocla, da pade tole za kosilo v soboto. :D
Vse ostalo je po tvojem receptu, edino testo sem naredila po svoje, pa pekla sma jo na 270 st. C cca 5 min. Super!
@stardust: Bolje kuhat hrano, kot "mulo". :) Ja. Fuuuul rad kuham. Najbolj sem vesel, če kuham kakšno pristno slovensko hrano, kot bograč, golaž, vampe, čufte...
@tanja: No super. Sem vesel, da si dobla inspiracijo. Meni je tudi na tej pici najbolj všeč to, da je tunina omaka sočna in je bolje, kot če tuno zložiš surovo gor. Takšna se namreč izsuši.
Drugače pa tudi sam dam včasih na 250 in s tem skrajšam čas. Kaj drugače pa ti narediš pri testu? Meni je moj recept kul, ker je testo penasto, ravno prave debeline (cca 1 cm) in mehko....
ja baro tralalahopsasa
morš prit da ti ata pokaže kak se kuha!!
Najdu tvoj blog
l.p. mladen
@Mladen: Vem, da si care, kar se kuhe tiče. Samo cajt pa plac je treba spet najt, da mi boš obudil spomin. Pa obvezno plato al dva hmeljskega soka. Da bo piknik popoln... :)
Malo pozno ti odgovarjam, a od srca: em, za testo mam en recept od Uroševe tete, pri katerem vse sestavine kar skupaj zmešaš (ni treba kvasca posebej delat, pa sladkorja ni zram), pa potem vseeno tak fajn naraste in ful fajn mehko, ko je pečeno. Čist "ajnfoh" pa ziher uspe ;)
Ja, tunina omakca pa je super taka, ker se res ne izsuši, ostane pica tako slastno sočna.... mmmmm.... no, pa mam spet lušte :P
Objavite komentar